Om Teater Giljotin

Teater är konst. Teater Giljotin är ett konstprojekt.

Vi undersöker, fördjupar och förnyar i en ständigt pågående process. Samhällets immunförsvar är begreppet normalitet. Vi vill att teatern är viruset som tänjer gränser och utökar både den inre och yttre friheten, lusten och bejakar kärleken. Vi har svårt med ismer, i grunden söker vi människan och hennes existentiella villkor.

Vi har en förhoppning att konsten kan inspirera till en bättre värld.
Det är naivt och sant.

KIA BERGLUND

KIA BERGLUND – regissör/dramatiker
Startade Teater Giljotin tillsammans med Rikard Borggård 1989. Har regisserat på Göteborgs Stadsteater, Dramaten och Riksteatern. Introducerade norske dramatikerna Jon Fosse i Sverige. Debuterade som dramatiker med Älskade på Teater Giljotin och har bl.a. regisserat Jag heter Isbjörg, jag är ett lejon!. Den perfekte mannen, Sorelle, Modet att döda, Vem är rädd för Virginia Woolf? på Norrbottensteatern och Lång dags färd mot natt på Uppsala Stadsteater/Teater Giljotin.

RIKARD BORGGÅRD

RIKARD BORGGÅRD – kompositör
Startade Teater Giljotin tillsammans med Kia Berglund. Har bl.a. skrivit musik till Den perfekte mannen av Inger Edelfeldt, Modet att döda av Lars Norén och Älskade av Kia Berglund, Ett drömspel på Stadt Theater Bern, Mästerverket för SVT, Vem är rädd för Virginia Woolf? på Norrbottensteatern och Tjuven på Uppsala Stadsteater. Har även skrivit musik för Cullbergbaletten och flera performance i Grey Room Giljotin. Nu senast Emergency Exit.

Annonser

Ett svar till “Om Teater Giljotin

  1. Hej hela Teater Giljotin! Vilken upplevelse ni åstadkommit! Jag deltog i mitt tredje pass nu på söndag eftermiddag och när jag gick ut i den nedgående solen märkte jag att omgivningen var förvandlad. Jag såg mig omkringoch tänkte ”är hon en patient eller personal”? ”Vem föreställer han?” ”Vad gör jag här?” Gränserna mellan sjuka och friska, du och jag hade suddats ut. Och det är er förtjänst. Jag ska rekomendera mina kolleger inom psykiatrin att ägna ert projekt några timmar. Och jag ska säga till dem att det räcker inte med att gå dit och flukta lite, eller gå dit som om det var en vanlig teaterföreställning. De måste ge sig hän och det får man hjälp med av er. En beundransväd insats just nu när psykiatrin håller på att trivialiseras och förfalla igen – andra gången sen jag började arbeta där. Vi var många unga entusiaster i början av 70-talet som gjorde rent hus med den gamla psykiatrin. Nu behövs det en ny revolution och ni bidrar på ett mycket övertygande sätt till en sådan omvälvning. Mycket välkommen! Lycka till med de resterande helgerna. Jag ska använda mitt fjärde pass till ett tillfälle senare för att få se om och hur ni utvecklat det hela sen jag såg det först. Cecilia Hector

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s