Om Bli en dåre!

Teater Giljotin förbereder nu sitt största projekt någonsin och kommer att våren 2011 kunna erbjuda en unik total-teaterupplevelse där galenskap och kreativitet går hand i hand.

Vem är galen? Vem är normal? I den helt unika föreställningen Bli en dåre! utforskar Teater Giljotin gränsen mellan det normativa beteendet, kreativitet och galenskap och presenterar i januari sitt största projekt någonsin. Den färdiga produktionen – Bli en dåre! – har skapats ur en fem månader lång arbetsprocess och involverar ett 20-tal skådespelare och statister, flera scenografer och kostymörer. Målet är att erbjuda en teaterupplevelse utöver det vanliga där även publiken kommer att vara en viktig del av framförandet. ”Föreställningen” pågår i hela teaterhuset samtidigt och för produktionen förvandlas Giljotins lokaler till ett mentalsjukhus där foajén är sjukhusreceptionen, kontoret en läkarexpedition, logerna behandlingsrum och källaren en mystisk kulvert.

Bli en dåre! är något så ovanligt som en 48-timmarsföreställning som integrerar både skådespelare och publik. Under två dygn lever skådespelarna sina roller på teatern och publiken erbjuds möjligheten att själva delta i framförandet i egenskap av patienter, läkare eller besökare när som helst på dygnet.

Utformandet av produktionen leds av regissör och dramatiker Kia Berglund och medverkande skådespelare är bland andra Gunilla Röör, Tana Maneva, Hanna Lekander, Andrea Edwards och Martin Aliaga. För den nykomponerade musik står Rikard Borggård

ERIC HERMELIN

I centrum av föreställningen finns berättelsen om översättaren och poeten Eric Hermelin som i år skulle ha fyllt 150 år. Adelsmannen Eric Hermelin spärrades in på mentalsjukhus på grund av sin svåra alkoholism. På sjukhuset fördjupade han sitt sökande i existensiella frågor och introducerade den persiska poesin i Sverige. Under 6 år översatte Hermelin poeten Jalal al-din Rumi´s verk Masnavi som innehöll sex volymer och 27.000 verser. Syftet var att tina upp svenskarnas “frusna tankeförmåga”. I boken Blif en dåre (en volym i urval av Ulf I Eriksson) återkommer Hermelin ofta till att prata om “självhet” och hur våra egon hindrar oss från att fritt kunna tänka och skapa. Hermelin hittade många av sina svar inom mysticismen. I sufismen.

Idag läses Eric Hermelins litteratur och översättningar av många och flera författare, bl.a. Gunnar Ekelöf ser honom som en stor inspiration. I  Teater Giljotins föreställning har Jalal al-din Rumi´s poesi en central roll i berättandet.

Bli en dåre! har premiär den 28 januari 2011 och spelas under 48 timmar varje helg fram till maj.

Annonser

4 svar till “Om Bli en dåre!

 1. Hej Heeelt GALET! och hur häftigt som helst, jag kommer!!
  PoK till er alla och extra kram.
  vi ses/
  Café tokan!

 2. Nydanande!? Men vad säger myndigheter och fack ifall ni ska jobba 48 timmar i ett sträck. Eller var och en gör kanske sina 8-timmarspass och går hem och vilar däremellan.
  Känner att jag kanske kan komma som publik pch lägga mig naken på/i en sjukhussäng låtsandes vara mentalpatient och tidvis ligga och sova…

 3. Kia Berglund,
  Idag hörde jag intervjun i P1 och läste er hemsida om ”Bli en dåre”
  Eric Hermelin är min gudfar. Under 150-årsjubiléet förra året höll jag föredrag om Eric bl.a. på S:t Lars i Lund, och jag har skrivit om honom.
  Jag skulle sätta stort värde på att få ett sammanträffande med dig på
  en för dig lämplig tidpunkt. Hör av dig.
  Johan Hermelin

 4. Hur häftigt som helst! Jag jobbar som mentalskötare, nu tänker jag ”byta sida” under 48 timmar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s